Нашият каталог

Seattable–СТОЛ или МАСА

 
slide 1

 

slide 1

 

slide 1

 

slide 1

 

slide 1

 

slide 1

 

 

Коленен стол за активно седене - Ергономия в офиса

Съвременния начин на живот и работа определят голяма част от ежедневието ни, което е обвързано със седене в офиса пред компютъра, лаптопа или извършвайки друга офис дейност. Докато шофираме или се храним отново сме „залепнали“ на стола, а вечер отмаряйки на дивана пред телевизора сме или в легнало, седнало или полуседнало положение на тялото ни.

Много изследвания по въпроса, относно прекомерното заседяване, са доказали, че обездвижването води до редица сериозни заболявания, главно на опорно двигателния апарат и костната структура. В настоящата статия искаме да разкрием начините да бъдете здрави и ведри, продължавайки да работите и седите пред бюрото с монитора.

 

1. Седене на стола срещу стоене прав.

Ако приемем, че до сега стандартният начин на работа изискваше да седим на стола, докато работим, то от няколко години на пазара има много различни видове алтернативни офис мебели. Една от тях е хибридно бюро, известно като „stand desk“ или бюро за изправен стоеж.

 

 

Идеята за него възниква от нуждата служителите да разнообразяват своята поза и няколко часа от работния ден да работят изправени. Тези „стендъп бюра и маси“ набират голяма популярност и се превръщат в стандарт из големите офисни помещения на известни IT фирми като Google, Microsoft, Yahoo и други.

През последните години на българския пазар се появиха и ергономични бюра с електрическо регулиране на височината, което внася допълнителен лукс и улеснява миграцията от седнало в изправено положение и обратно. Цените на тези ергономични „стендъп бюра“ все още не са по джоба на всеки и варират между 700-1000 лв. в зависимост от екстрите и качеството.

 

 

В мрежата може да намерите и различни „хакове“, как сами да изработите ергономично бюро с регулиране на височината.

 

 

Все пак здравето няма цена, така че се замислете за такъв тип иновативна стендъп работна маса или бюро. Редуването на седнало положение и изправен стоеж гарантирано ще подобри тонуса, кръвообращението и ще направи деня ви по-енергичен и продуктивен. Ако комбинирате пасивното седнало положение върху офис стол и го редувате с активно седене ще допринесете още за своето здраве. За активното седене прочетете в следващата глава.

 

2. Пасивно срещу активно седене

Добрите кинезитерапевти и инструктори по ергономия твърдят, че колкото един офис стол ни се струва по-удобен, толкова е по-вреден в дългосрочен план. Защо това е така? Отпуснатото и привидно „удобно“ седене 8-10 часа на работното място не е нищо друго освен обездвижване и лишаване на основни мускулни групи в тялото да функционират. Добавете към това и вече изброените няколко часа в седене на шофьорската седалка или пред дивана.

 

 

Седнала поза, при която се „разплуваме удобно“ в стола се нарича пасивно седене. Пасивната поза на тялото предразполага към постепенна атрофия на определени мускули понеже цялото тяло се крепи от седалката и облегалката на офис стола.

Каква е алтернативата?

 

 

Нарича се активно седене и представлява седяща поза върху обект, така че тялото само да се балансира в пространството. Най-удобни и полезни за ползване са големите гимнастически топки с диаметър около 70 см. Известни са и като топки за баланс, масажни топки, топки за йога и т.н. Прекарвайки няколко часа седнали върху топка за гимнастика ще усетим нейното ползотворно действие. Седейки върху нея в офиса, предоставяме възможност на мускулите в тялото сами да балансират нашата поза.

Допълнително докато работим може да извършваме и микро движения, така че да активизираме още мускули. За хора работещи отдавна само в седнало положение смяната с такава топка за баланс трябва да става внимателно и постепенно. Нашият съвет е в началото да започнете от 2-3 престоя по 30 минути. Постепенно увеличавайте времето върху топката за гимнастика за сметка на стола. Целта е около 40% от времето в офиса да бъде прекарано в активно седене.

 

3. Гимнастика и раздвижване в офиса.

Стара японска поговорка гласи накратко, че който не почива не може да работи. Културата на работа в офиса ни задължава да бъдем безкрайно отговорни към здравето си, за да бъдем полезни на компанията и на себе си. Никой работодател не обича унили, изморени и неефективни служители. За това правете 5-10 минутни активни почивки на всеки час. Тази почивка не е онази почивка, в която излизате на терасата за една цигара.

 

 

Използвайте това време за раздвижване. Никой колега няма да ви се смее ако направите серия раздвижващи упражнения. И запомнете, че не ви е нужен специално оборудван фитнес за тази цел. Нашето тяло е най-добрият лост с тежести. Започнете с раздвижване на долни и горни крайници и кръста. Много важно е да раздвижите раменете и врата, понеже те се сковават най-много, докато седим. Направете няколко серии с клекове, за да раздвижите кръвообращението в долната част на тялото. Направете няколко лицеви опори за горната част. Стречинга /разпъване/ е особено полезен за офис служители, работещи продължително време на офис стол.

 

4. Правилната поза на тялото

Правилната стойка на тялото ни, докато сме седнали на стола е от изключително значение за това, как ще се чувстваме утре, след месец и след няколко години. Тук абсолютно вярна формула няма, защото всяко тяло е различно, не все пак има няколко постулата, които са от значение:

1. Регулирайте височината на седалката, така че сгъвките на коленете ви да не опират в стола. В противен случай нарушавате кръвопотока и долната част на краката ви оттичат и се подуват. С времето това може да доведе до запушване на кръвоносни съдове и други усложнения.

2. Ползвайте подложка за крака, за да отлепите стъпалата от пода. Желателно е пръстите на краката ви да бъдат изправени под ъгъл спрямо петата и ходилата. Позата на тялото ви трябва да имитира шофьор с краката на педалите. Този седеж допринася за оросяване на краката.

3. Самите ви крака трябва да бъдат полуразкрачени, за да не се получава претопляне в седалищната част и слабините. Последното е от изключително значение за мъжете.

4. Кръстът и гръбнакът трябва да бъдат удобно настанени на облегалката. Долната част да е леко изнесена напред спрямо гръдния кош. Това може да стане най-добре ако вашият стол притежава лумбална опора, която се регулира. През определен период от време може да сменяте позата и да се навеждате напред, така че гръбнакът да се отлепи от облегалката на стола. Така ще предотвратите изпотяването и ще накарате мускулите в кръста да се активизират.

5. Раменете трябва да следват линията на тялото, като се стремете да бъдат опънати максимално назад. Така ще предотвратите болки във врата и усложнения като шипове или още по-лошо заболявания в горната част на гръбначния стълб като остеохондроза например.

6. Главата и шията трябва да бъдат центрирани фронтално и без изкривявания. За тази цел нагласете височината на монитора или лаптопа, така че центъра на дисплея на бъде на нивото на очите ви.

 

 

5. Избор на ергономичен офис стол

Накрая, но не и по важност стигнахме до избор на ергономичен и удобен за нас офис стол. Въпреки всички иновативни и модерни офис мебели като стендъп бюра, хибридни столове или топки за гимнастика, най-използван си остава класическия стол за офиса. Надяваме се тази статия да мотивира много от вас да разнообразят пасивното си седене, но тези алтернативи никога няма да изместят офисния стол, какъвто го познаваме.

 

 

Съвременните столове за работни пространства еволюираха доста през последното десетилетие и отговорно може да кажем, че доказаните производители създават своите продукти с мисъл за здравето на ползващите ги. Почти всички масово предлагани ергономични столове могат да се похвалят с достатъчно екстри, така че да го настроите според изискванията на вашето тяло. Като най-полезни може да отбележим функциите „Релакс“, наличието на газов амортисьор, люлеещата функция, коригиране на височина и ъгъл на наклона на облегалката, удобни подлакътници и други. Най-скъпия и висок клас ергономични столове предлагат и допълнителни уникални възможности за персонализация като регулируем подглавник, на който да облегнете главата си, регулиране височината и ъгъла на завъртане на подлакътниците, настройка на дълбочината на самата седалка според размера на седящия.

Един от най-добрите и препоръчван от всички специалисти по офис ергономия представители в категорията висок клас офис столове е моделът Ergohuman – вижте го тук

Освен всичките си достойнства този модел притежава и сертификат за качество TÜV. Тези уникални настройки ви дават възможност да персонализирате офис стола до най-високо ниво, точно според вашето тяло и максимално удобство всеки ден.

Най-важното като краен резултат е да модифицирате стола според вашето тяло, а не тялото ви да се промени и срасне с формата на стола.

Най-голямо разнообразие от ергономични модели може да откриете в категорията с висок клас луксозни столове в нашия сайт или да изпробвате предпочитания от вас модел на живо в нашия шоурум.


Коментари:

  • Generic placeholder image
    ТОДОР АНГЕЛОВ
    2018-01-30 10:03:35

    Страхотна статия и много полезна !

  • Generic placeholder image
    ПАВЕЛ
    2018-01-30 12:03:35

    Oт мнoгo вpeмe cи тъpcя ĸpeaтивeн cтoл, тaĸъв, ĸoйтo дa нe мe нaтoвapвa! Πpизнaвaм cи, чe пpeĸapвaм пo пoвeчe oт 12 чaca ceднaл и нaпpaвo yceщaм yмopa в тялoтo! Πoлзeнa и интepecнa cтaтия

  • Generic placeholder image
    ДОНЧЕВ
    2018-01-31 01:05:32

    Адмирация за статията! Найстина много полезно четиво. Призовавам всеки да прочете и избере своя ергономичен офис стол.

  • Generic placeholder image
    БОРИСЛАВ
    2018-01-31 05:23:25

    Много интересна и полезна статия.

  • Generic placeholder image
    2018-02-05 11:33:31

    Много полезна статия, благодаря!

Добави коментар











Клиентите, които ни се довериха